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July 15, 1992





Dear               :





Thank you for your letter to the Chief Counsel of the Federal Aviation Administration (FAA) discussing an interpretation written by this office.





Your letter refers to an interpretation dated October 3, 1991, in which Federal Aviation Regulations (FAR) 135.263(b) and FAR 135.267(d) are discussed.  You ask that the interpretation be withdrawn, because you say that the issue of standby and reserve duty was resolved twenty years ago in the case of U.S. v. Ozark Air Lines, Inc., 374 F. Supp. 234 (E.D. Mo. 1974) aff’d 506 F.2d 526 (8th Cir 1974).  You say that you are not aware of any legislative or regulatory activity indicating any change in this area.  You say that the interpretation is a substantial modification of the rest period requirements, and that the Administrative Procedure Act has not been complied with in making such a change.  Finally, you say that a clarification of this question is not necessary.





We consider the Ozark decision to be mainly restricted to the facts of the case.  Ozark Air Lines had a two-tiered system of "standby reserve" and "backup reserve".  The decision only addresses the issue of whether "backup reserve" is considered duty.  "Backup reserve" meant that a flight crewmember had to be available to be contacted within a two hour period, and then had to report for duty within two hours of being contacted, thus having up to four hours from initiation of contact.  The court held that "duty" did not include "backup reserve" status, and that a crewmember may be available for duty during a rest period, as long as he is not actually called to duty.





FAR 121.471 has changed since the Ozark decision.  The words "duty aloft", which were the basis of that decision, were replaced with the words "flight time" in 1985.  Since the words "duty aloft" in the first three subsections of FAR 121.471 were replaced, they no longer can be used to infer that "duty" in FAR 121.471(d) is the same as "duty aloft".  This change was made in full compliance with the Administrative Procedure Act (50 FR 29306, July 18, 1985).  The docket, No. 23634, includes comments submitted by Air Transport Association of America.





FAA interpretations have consistently defined "duty" as "actual work for the air carrier or the present responsibility for such should the occasion arise." This and the other concepts discussed in the October 3, 1991, interpretation are not new, and follow the regulations and applicable past interpretations.





As to your statement that a clarification of this issue is not necessary, please understand that we try to answer all parties who write and have questions.





We hope that this fully responds to the issues you have raised.


Sincerely,





/s/ 	





Donald P. Byrne


Assistant Chief Counsel


Regulations and Enforcement Division


